Vánoce na cestách 4

Naše cesta pokračovala zpět do Chorvatska, do Dubrovniku, který nás nadchnul. Bylo krásně, teplo, skoro jak na jaře. Byli jsme z něj natolik nadšení, že mu věnuju celý samostatný článek.

Dubrovník by se dal bez nadsázky označit za perlu Jadranu. Ovšem jen v zimě, v ostatních ročních obdobích tu musí být turistické peklo. Dle vlastních slov se místní centru v létě vyhýbají obloukem. Jezdí sem až 6 cruise ship denně, k tomu tisíce dalších turistů z celého světa. Nově mají dokonce přímou leteckou linku do Philadelphie, Američané totiž přijíždí kvůli Game of Thrones. Nás by Dubrovník zajímal i bez seriálu, nicméně když už jsme tu, objednali jsme si Game of Thrones prohlídku filmových lokací. Dokonce se nám povedlo na ní být sami a s vynikajícím průvodcem Ivem, který se pochlubil, že hrál v komparsu a dokonce byl v jedné scéně i docela dobře vidět. Všechna místa doplnil fotografiemi ze seriálu a i reálnou historií. Celkově to bylo velmi zajímavé a pro fanoušky GoT můžeme vřele doporučit.

George R.R. Martin prý navštívil Dubrovník ještě před tím, než začal psát svoji epickou ságu. Tento výjev z historie Dubrovníku, který můžete najít na soše na náměstí, by klidně mohl být i v GoT. Kdo ví, možná ho Martin viděl také 🙂

Dubrovník se pyšní unikátními hradbami, které je možné obejít celé dokola a nabízí dechberoucí výhledy na město i na moře. Vstupné je sice drahé, ale opravdu to stojí za to, a navíc je v ceně i vstup do pevnosti Lovrijenac na druhé straně zálivu. A večer v centru v prosinci? To je paráda a má to své magické kouzlo, na hlavním náměstím s vánočními trhy jsou jen místní a mimo něj nepotkáte ani nohu.

Náš bezchybný dojem z Dubrovníku podpořilo ještě ubytování v Apartment Paula kousek od vstupu do hradeb. Malý malebný pokojíček s velikou terasou s výhledem na město i na moře, extrémně milí a ochotní majitelé, kteří nám přinesli welcome drink, lahev sektu jako pozornost a k tomu ještě talířek s cukrovím večer i ráno ke kávě. Nakonec před odjezdem se pán ještě přišel pochlubit domácí mátovou pálenkou.

Comments

comments

1 thought on “Vánoce na cestách 4”

Comments are closed.