Vánoce na cestách 6

V Albánii sice končil náš původní plán, ale plány se vyvíjí a my se rozhodli pokračovat ještě víc na jih, do Řecka. Pár dní jsme přemýšleli, kde bychom chtěli strávit Silvestr, a pořád se nám tam vkrádala Soluň. Začali jsme tedy hledat ubytování a možnosti parkování, jelikož s tím bývá v tomto městě problém. Rezervované ubytování nám majitel zrušil, a ostatní volné pokoje byly už příliš drahé. Rozhodli jsme se tedy nakonec nelámat to přes koleno a zarezervovali jsme pěkný hotel v Meteoře ve středním Řecku.

Než jsme tam ale dojeli, udělali jsme si ještě zastávku ve městě Ioannina. Toto město, o kterém jsem do té doby neslyšela, patří mezi 10 největších v Řecku, jeho historie sahá až někam do 7. st. př. n. l. a leží na břehu jezera Pamvotis na severu Řecka. Projet úzkými křivolakými uličkami v dopravní špičce a najít místo na zaparkování nám sice dalo zabrat, ale pak už jsme se nechali Ioanninou vtáhnout. Centrum je malé, ale o to hezčí, z pevnosti je krásný výhled na jezero a blízké i vzdálenější horské masivy, a podél jezera vede příjemná promenáda. Uprostřed jezera je ostrov, na němž se nachází klášter, a několik dalších najdeme i po okolí. Na ty jsme ale bohužel neměli čas, bylo potřeba jet dál, do Meteory to je přece jen ještě kus cesty.

Promenáda u jezera
Pevnost
Bylo tak hezky, že se dalo i posedět venku
Dokonce zrály i pomeranče

Meteora, to je soubor několika desítek klášterů (nejen) na vrcholcích slepencových skal nad městečkem Kalambaka. Podrobně si o nich budete moci přečíst v samostatném článku. Na Silvestra Kalambaka moc nežila, radost nám ale udělal ohňostroj, který jsme si přivezli z pražské Sapy 🙂

4 monastýry Meteora – najdete je všechny?

Díky nepříliš bujarým oslavám jsme ovšem mohli druhý den brzy vstát a vyrazit pěšky na kláštery. Zůstali jsme ještě jednu noc, a pak nám zbývaly ještě 3 noci na to, abychom se vrátili domů, 1700 km. Projeli jsme přes Severní Makedonii, kde nás zaujal amfiteátr hned u dálnice, s vlastním dálničním odpočívadlem, a dojeli až do jižního Srbska. O tom ale až v dalším článku.

Comments

comments