Vánoce na cestách 2

Následující dny nám propršely, nicméně i tak jsme se snažili si to užít na maximum, jako vždy 🙂 . Jen tak z legrace jsme to vzali z Rakouska přes Maďarsko a zpět do Rakouska, do Grazu. Pak jsme už smeřovali opravdu na Balkán, do slovinského Mariboru.

Výhled na Graz od hradu

V cípu Maďarska, které se zakouslo do Rakouska, nám padla do oka Šoproň, o které jsem slyšela, že je krásná. Hned za hranicemi nás ale zaujala hnědá cedule na zámek Esterházy, kde jsme zašli na prohlídku a byl opravdu krásný. Nádherně zdobené sály s psaným výkladem ve slovenštině 😉. Pak jsme se již přesunuli do Šoproně, která nás nadchla svým upraveným centrem. Déšť ale nabyl na síle a tak jsme procházku zkrátili a vyrazili do Grazu.

Interiér zámku Esterházy
Náměstí v Šoproni

V Grazu déšť navečer ustal, tak sme si ho mohli plně užít. Nejdřív jsme se stavili na milém malém vánočním trhu u řeky, pak to vzali přes “UFO” lávku se spoustou vánočních stromků na druhý břeh. Tam nás zaujal vstup do hory, v jejíž útrobách jsme našli superrychlý výtah, který nás vyvezl na kopec k hradu. Když jsme se nabažili výhledů, sešli jsme zas dolů na hlavní náměstí a vydali se vstříct nočnímu životu. Druhý den jsme ještě prošli výstavy v Muzeu moderního umění, které ale byly na nás příliš alternativní. Z venku je ale budova zajímavá.

UFO lávka
Vánoční trhy
Muzeum moderního umění
Unikátní dvojitě vinuté schodiště
Dvojitě vinuté schodiště se vždy v patře potká

Maribor nás přivítal opět silným deštěm a navíc Slovinci evidentně pečlivě dodržují neděli, skoro vše bylo zavřené. Nevzdali jsme se ale a prošli to nejdůležitější, včetně františkánského kostela a starého mostu.

Františkánský kostel v Mariboru

Comments

comments