Vánoce na cestách 5

Černá hora a Albánie jsou země, které jsem na této cestě navštívila poprvé. Neměla jsem téměř žádná očekávání a byla jsem velmi příjemně překvapená, jak krásné země, plné historie a milých lidí, to jsou.

Černá hora je kandidátskou zemí EU, ze všech kandidátských zemí je přijetí nejblíže, očekává se v roce 2025. Již nyní se zde platí eurem a životní úroveň se zdá vysoká. Země je čistá a krásná a pomalu se začíná objevovat v hledáčku turistů. Slyšeli jste například o městě Kotor? Já o něm neměla ani tušení, a přitom je to krásné 2000 let staré město zapsané na seznamu UNESCO s úžasnou pevností, na kterou je potřeba vylézt spousty schodů, ale odměna v podobě výhledů je skvělá. A navíc, jako bonus, tu mají početnou kočičí komunitu, o kterou se místní příkladně starají.

Kotor se nachází v zátoce Boka Kotorska, není to ale jediné místo hodné pozornosti. Například takový Perast, malé úzké přímořské městečko, kde skoro každý dům je středověkým palácem. A taky tu mají vynikající restauraci Djardin.

Nebo třeba Herceg Novi, kousek od hranic s Chorvatskem, s upraveným opevněným centrem a několika kostelíčky. Budva a její 2700 let staré centrum. A samozřejmě Podgorica, která zas tak krásná není, ale vánoční trhy s výborným svařákem za 1 euro byly moc fajn 🙂

Vánoční výzdoba v Podgorici

Albánie ve mně na druhou stranu vzbuzovala již předem respekt. Trochu jsem se bála nechávat plně naložené auto na ulici, bylo to ale přehnané. Shkoder u severních hranic je další velmi staré město tohoto regionu, s tisíc let starou pevností Rozafa na soutoku tří řek, odkud je krásný výhled na celé široké okolí a hlavně na Skadarské jezero. 15 minut autem od Shkoderu se pak nachází velmi málo známý most Ura e Mesit, který pochází z dob Osmanské říše, pravděpodobně z roku 1770, je dlouhý 108 metrů a nám se líbil o dost víc, než ten v Mostaru.

Do Tirany se nám nechtělo, nic nás na ní nezaujalo, místo toho jsme se jeli podívat na amfiteátr v Drači. Kromě něj jsme objevili velmi příjemné město se spoustou krásných podniků, opravených i polorozpadlých domů a nákladním přístavem.

Comments

comments