Lyžování v Bulharsku

Letos jsme chtěli vyrazit někam na hory. Uvažovali jsme o Itálii, mamku s sebou na hlídání, a já se těšila po dvou letech zase na sjezdovky. Pak ale Itálie zpřísnila covid opatření , a tak jsme museli hledat alternativu. A našli jsme Bulharsko.

Ač je u nás Bulharsko známé spíš jako letní destinace, zhruba 2 hodiny autem od Sofie se nachází i několik relativně větších horských středisek. My vyrazili do toho největšího a nejznámějšího, do Banska. Na něm je fajn, že to není jen horské středisko plné hotelů a krámků, ale i historické městečko s pěkným centrem. Říkali jsme si, že to tedy bude fajn pro mamku, která bude chodit s Kubíčkem na procházky. No jo, to by ale nesmělo hned druhý den nasněžit tak, že se nedalo dostat s kočárkem ani na ulici. A i kdyby ano, chodníky za ten týden nikdo neodházel. Ještě, že naše ubytovani mělo alespoň zahrádku.

Kostel v centru
Pohodička na ubytování
Auto jsme museli vyhrabat. Naštěstí jsme hned napoprvé našli to naše 😀

A jaké je tedy v Bansku lyžování? Určitě lepší, než v Česku, ale do Alp to má daleko. Ač bychom čekali rozsáhlejší areál, sjezdovky byly široké, a když zrovna nechumelilo, i velmi dobře upravené. Restaurace na svahu dle očekávání cenově na úrovni Alp, lanovky dělaly zřejmě před pár lety v Alpách parádu. Jezdily ale rychle, bez velikých front a i se na vybraných sjezdovkách člověk s ostatními moc netlačil.

Azuro a krásně široká sjezdovka, co víc si přát?
První den ale moc hezky nebylo
Centrální gondola vás z Banska doveze ke sjezdovkám za cca 20 minut

Protože jsme do Bulharska letěli, lyže jsme nechali doma a vše půjčili na místě. Půjčovny jsou dobře vybavené a cenově příznivé. Půjčili jsme si advanced lyže a dobře jsme udělali, pro naše účely byly ideální. Výhodou bylo, že jsme mohli každý večer vše nechat v půjčovně a ráno si to zase vyzvednout. Nemuseli jsme tedy lyže nosit na ubytování, které bylo 15 minut pěšky.

Promenáda cestou k lanovce

Co se jídla týká, bulharská kuchyně je velmi bohatá, zaměřená zejména na maso, různé pánvičky a taky výborné šopské saláty. Nejvíce nám chutnalo tady, vynikající jídlo, milá a ochotná obsluha.

Vyborná restaurace na hlavní pěší třídě v centru

Po 4 dnech na svazích jsme se zregenerovali ve veřejných lázních pro místní. Byl to v podstatě jeden venkovní velký teplý sirný bazén a jeden extra teplý malý na důkladnou regeneraci svalů.

Mooooc příjemné

Pokud bychom se někdy do Bulharska na lyže vrátili, zkusili bychom blízký Borovets, kde jsme byli před lety v létě.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.