Madeira – jídlo a pití

Nejběžnější místní ryba a možná i jídlo vůbec. Espada s grilovaným banánem a maracujou. Stojí okolo 10 EUR a je naprosto výtečná!

Jídlo

Seznam restaurací kde na nás byli nejmilejší a nejvíce jsme si pochutnali 🙂

Super venkovní gril v O Forno

Restaurante O Forno Úžasný venkovní gril a masové dobroty. Rodinný podnik v malé vesnici. Žebra, stejky, chilli con carne, to prostě chceš! Západní pobřeží.

FugaCidade Nejlepší craft beer bar ve Funchalu i na celé Madeiře, hlad je přece převlečená žížen :D! Okolo šesti píp a hodně zajímavé místní pivní speciály.

Akua Malý romantický podnik v zapadlejší uličce v centru Funchalu. Dražší, ale stojí za to. Výborné mořské plody a ryby a také místní víno, doporučuji dát si bílé. Rezervace nutná.

A nebo taky nakoupit v místním supermaketu ingredience a uvařit si něco dobrého sami. Já jsem nám připravil limetové piri-piri krevety. Byly celkem levné, výtečné a hlavně naprosto čerstvé, ne jako ty mražené, které se většinou objeví u nás.

Poncha

Poncha Pescador

Poncha je místní alkoholický koktejl, který MUSÍ každý plnoletý návštevník ostrova aspoň jednou ochutnat. Skládá se z místního bílého rumu z cukrové třtiny, citrónu, citrónové kůry a medu na doslazení. Chutná jako limonádka, ale pozor! Dobrý model má obvykle okolo 50%+ alkoholu, tak na sluníčku s mírou :-).

Typy Ponchy

  • Poncha regional (tradiční poncha s medem a citronem)

  • Ponca pescador (nastrouhaná citrónová kůra, citrónová štáva a alkohol. Nejsilnější volba pro puristy, stejně jak si ji připravovali rybáři v Camara dos Lobos po dlouhém těžkém dni na moři) Náš favorit!
  • Poncha maracujá (místo citronu se použije maracuja)

  • Poncha tangerina (sladší a slabší, místo citrónu se použije druh mandarinky rostoucí na Madeiře)

Podniky na nejlepší ponchu

Rei da Poncha ve Funchalu

Taberna da Poncha na severojižní spojnici ostrova

Nikita

Osvěžující!

Dalším typickým a dokonce endemickým madeirským alkoholickým nápojem je Nikita, originálně stvořená brazilským emigrantem Marcelinem v roce 1985 v přístavu Camara dos Lobos. Koktejlek, jehož ingredience tvoří ananasový džus, zmrzlina a světlé pivo chutná překvapivě zajímavě. Existuje i varianta s bílým vínem místo piva, ale je o dost horší.

Nejlepší Madeira víno

Festival na nábřeží

Měli jsem štestí, protože třetí týden v říjnu se na Madeiře zrovna konal místní festival vína a Madeiry (místní dezertní víno, obdoba portského). Celé se to odehrávalo přímo na nábřeží mezi hlavní promenádou a mořem. Samozřejmě venku, takže po západu slunce to bylo moc příjemné a stále ještě bylo dostatečně teplo na to sedět venku jen s lehkou bundou. Vstup byl zdarma, degustování i starých ročníků Madeiry za pár eur. Jenom jídlo tam bylo předražené a nestálo obecně za nic, takže doporučujeme se najíst před degustací jinde ve městě.

Nejlepší Madeira je dle našeho důkladného ochutnávání Blandy’s Verdelho (Medium Dry) 10 years old.

V samotném centru Funchalu můžete každý den navštívit věhlasný sklep Blandy´s Wine Lodge. Objednat si tu můžete i komentovanou prohlídku .

North Mills Distillery

Základem ponchy je místní pálenka z cukrové třtiny, a na severovýchodě se dá navštívit i historický a stále funční lihovar. Na místě se dá i degustovat jak ponchu, tak další, už více let v sudech odpočívající rumy z místní produkce. Je tam i menší expozice o celém procesu a historii destilování na ostrově. Příjemná zastávka na maximálně hodinu a dobré místo na koupení dárků s sebou, pokud tedy máte na let zpět odbavené zavazadlo :-).

Expozice
Malý obchůdek s ochutnávkou, rumy a suvenýry

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.