Madeira I – tipy

Vavřínové pralesy jsou jedny z UNESCO zajímavostí na tomto ostrově

V říjnu 2021 jsme konečně vyrazili na tento portugalský ostrov v Atlantiku, který byl v našich plánech už dlouho. Také to byla první zahraniční cesta pro našeho Kubíčka, kterému byly v té době necelé 3 měsíce. Ale i s tak malým klubíčkem se dá cestovat úplně v pohodě, jen se plány musí trošku upravit.

Madeira je v poslední době Čechy docela dost navštěvovaná, a to i díky pravidelnému přímému letu TravelService Praha-Funchal v sezóně. Ale nebojte, k dalšímu Chorvatsku má stále ještě hodně daleko :-).

Tenhle článek je soubor toho, co nás nejvíce nadchlo, zaujalo a třeba i překvapilo. Doufáme, že se někdo z vás bude inspirovat při svém dalším dobrodružství, třeba na Madeiře.

Cestování s kojencem

Jak jsme už zmínili, byla to první dovolená s naším Kubíčkem, kterému v té době byly necelé 3 měsíce. Byla to pro nás naprosto nová zkušenost a naše cestovatelské návyky jsme museli upravit. I tak to ale bylo skvělé a opravdu se není čeho bát.

Let byl naprosto v pohodě. Průchod letiště Kubík částečně prospal a částečně zvědavě koukal, kde to je. V letadle si takhle malé miminko můžete na klín i položit, což je velká výhoda oproti větším dětem, které na vás sedí a když usnou, kymácí se všemi směry. Vzlet si Kubík vyloženě užíval, smál se. I kojení je na sedačce letadla, oproti mým obavám, velmi snadné. Co se zavazadel týká, já musela mít velký kufr, tam jsem tedy zabalila sobě a Kubíkovi, kojenec na klíně má dále u Smart Wings nárok na 10 kg odbavené zavazadlo, což jsme využili na autosedačku a pár dalších věcí, a kočárek, který se odevzdává až u nástupu do letadla.

Madeira je opravdu hodně vertikální, navíc velmi často v úzkých uličkách chybí chodník, a na to je dobré pamatovat, proto doporučuju s sebou kromě kočárku také nosítko.

Ubytování jsme řešili formou soukromého apartmánu. Jednak je to pohodlnější pro nás, neruší nás ostatní hosté od vedle, jednak je nerušíme my nočním pláčem miminka. Více o ubytování najdete níže.

Na Madeiře je samozřejmě také spousta míst, která stojí za návštěvu, ale pro miminko moc vhodné nejsou. Na to se hodí mít s sebou ochotnou hlídací babičku, díky které jsme mohli v klidu vyrazit na několik treků i na pěkný večer ve dvou do Funchalu.

Doprava a řízení

I na Madeiře, jako ostatně všude, kam cestujeme, jsme si půjčilili na letišti auto. Auto = svoboda :-)! S kojencem nic jiného nakonec ani nepřipadalo v úvahu. Ale pokud jste trochu flexibilní a výlety si pořádně naplánujete, tak tady auto ani není nutné, ale je to samozřejmě pohodlnější. Co jsme ale viděli a omezeně i zažili, autobusy jezdí poměrně spolehlivě na hlavní místa, a dají se doplnit místními taxi. Uber na Madeiře bohužel není.

Cena auta z půjčovny byla značně vysoká. Na to ale, kromě ostrovní lokace, měl bohužel vliv Covid a taky celkově menší nabídka a vyšší ceny půjčoven na celém světě. Nestačilo nám už jako obvykle malé auto, protože bylo potřeba odvézt tři lidi, kočárek, velkou autosedačku a zavazadla. Takže, Kia Xceed na 14 dní vyšla na cca 20.000 CZK.

Ohledně vlastního řízení, celá Madeira je protkána tunely, a hlavní tah z východu na západ i dálnicí. Doprava není moc hustá a řidiči jsou celkem ohleduplní. Ostrov je opravdu dost, dost vertikální, od moře se dá dojet během cca 20 km do 1800 m.n.m. Takže pokud chcete bez stresu řídit, je dobré nemít problém s rozjezdem do opravdu prudkého kopce, případně couváním tamtéž na úzké silnici. A ne, v Čechách takové silniční sklony opravdu nemáme :-).

Kde se na ostrově ubytovat

Ideální je to na jednom místě, ve Funchalu, nebo jeho okolí. Ostrov je poměrně malý, tak je zbytečné se několikrát posouvat, jak jsme to dělali my. Lepší dealy jsme tentokrát viděli n AirBnb.

Cyklistika

Samozřejmě, jakožto nadšený cyklista jsem uvažoval o půjčení silničky či gravelu na místě. Dát si trochu do těla a objevit část ostrova kolmo. Nicméně ostrov je dost vertikálni, úzké cesty a provoz aut tomuhle dost brání, takže jsem to vzdal. Madeira je ale docela Mekka pro downhill na horském kole, tak jestli je tohle to, co Vás láká, tak můžu i podle super videa od Trailhuntera velmi doporučit.

Kolo jsem si moc užil na jednodenním výletu na vedlejší ostrov Porto Santo, o kterém vydáme samostatný článek.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.