Tipy a triky na Yucatánu v Mexiku

Co nás, jak příjemně, či méně příjemně překvapilo za dva týdny v Mexiku, při procestování celého poloostrova Yucatán?

Bezpečnost

Za celou dobu jsme se ani jednou necítili nebezpečně, nebo že nám cokoliv hrozí. Tohle tedy neplatí v celém Mexiku, ale Yucatán je opravdu zcela bezpečný a turistů si tu velmi váží.

Checkpointy a kontroly na silnicích

Když budete cestovat vlastním autem, určitě Vás potká kontrolní checkpoint. Existují policejní, federální, národní gardy nebo i armádní. Většinou hledají pašeráky drog či zbraní, turistům nic nehrozí. Často vám jen mávnou a jedete dál, někdy se jen ptají odkud kam jedete, nebo chtějí vidět co máte v kufru. Buďte slušní a za dvě minuty pokračujete v další cestě. Je lepší aspoň malinko rozumět, protože mluví často jen španělsky.

Ceny

Když neberu v úvahu obří all-inclusive resorty v Cancúnu, tak obecná cenová hladina je velmi podobná jako v ČR. No, aby to bylo ještě jednodušší, jedno mexické peso má zhruba stejnou hodnotu jako koruna, takže ani nemusíte přepočítávat. Jedinou výjimkou jsou ceny za půjčení auta, které jsou o dost větší, než je třeba v Evropě zvykem. Rozumné auto v levnější, ale solidní mezinárodní půjčovně typu Budget vyjde cca na 15 000 za dva týdny.

(Mexická) španělština

Před naší minulou návštevou Latinské Ameriky jsme se intenzivně půl roku učili španělsky a opravdu jsme se domluvili. V Mexiku to bylo dost horší, občas jsme nerozuměli vůbec nic. Mysleli jsme, že to je tím, že jsme bohužel pár let španělštinu skoro nepoužívali. Nicméně předposlední den jsme náhodou byli v krásném hostelu, kde kompletní personál tvořili Argentinci, a těm jsme opět rozuměli perfektně. Takže je to silným přízvukem, kterému roušky také nepomáhají. Nicméně na turistických místech většina lidí umí aspoň špatně anglicky, tak budete v pohodě.

Dodržování Covid opatření

Mexičani dodržují opatření na 100%, bez švejkováni a jakýchkoliv pochybností o jejich správnosti a účelnosti. Na ulici nosí roušky úplně všichni, i přes skoro 40 stupňů. V úplně každé restauraci a obchodě měří bezdotykově teplotu a každý musí použít i dezinfekci.

Cenoty

Na celém světě je cca 4000 krasových propustí, neboli cenotes. Z toho je na Yucatánu plná polovina, 2000! Jsou všude, mají křištálově čistou vodu a v každé se dá koupat. V některých se dá šnorchlovat, nebo i potápět. Doporučujeme ty méně turistické, ale krásné jsou všechny.

Množství mayských památek

Skoro každý ví, že Mayové obývali tuhle oblast, ale množství dosti zachovalých památek starých 1000 a více let vyrazí dech. Opravdu stojí za to jich vidět víc. Naše srdcovka a zážitek na celý život byl Calakmul, 50 km daleko v džungli, který jsme měli brzo ráno celý pro sebe.

Topes neboli retardéry

Jsou naprosto všude, i třeba na dálnici. Jsou velmi vysoké a často naprosto neviditelné, polovina není ani označená. Je to hrozně otravné, ale fakt fungují a zvlášt v obci každý jede velmi pomalu, jinak urve nápravu. Naše retardéry jsou proti nim naprosto nic!

Čisté toalety

Opravdu úplně všude, i na té nejmenší nejzapadlejší benzince.

Tulum

Nevěřte průvodcům, nevěřte Instagramu, nestojí to tam za nic. Předražené, plné pláže, spousta řas. Město plné betonu, které v noci sálá teplem ještě víc než za dne.

(laguna) Bacalar

Krásné a romantické místo, ideální aspoň na dvě tři noci. Doporučujeme hotel s vlastním molem do jezera, ideálně s vlastními kajaky zdarma v ceně ubytováni. My byli absolutně nadšeni tady!

Další tipy na zajímavosti či ubytování v Mexiku najdete tady.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.