Po stopách Tří králů

Po delší době jsme se vydali na další komentovanou procházku s Prahou Neznámou. Tentokrát ani ne tak za architekturou, ale za historií naší vlasti. Protože i Česko má svoje hrdiny a myslím si, že by o této trojici každý měl aspoň něco vědět.

Tři Králové
©prahaneznama.cz

Tři králové nebo Tři králové českého odboje byli podplukovníci československé armády Josef Balabán a Josef Mašín a „Pobožný pistolník“ štábní kapitán Václav Morávek. Bojovali proti nacistickým okupantům a gestapu v rámci podzemní odbojové organizace Obrana Národa.

Bojovali s velkou osobní statečností, protože museli zcela opustit své dosavadní životy, domovy, přátele a rodiny. Museli měnit konspirační byty co několik dnů, aby zabránili prozrazení. Přes to všechno si zachovali vlastní specifický smysl pro humor.

To nejlépe dokládá historka jak si Václav Morávek nechal zapálit cigaretu v baru gestapa přímo od obávaného vyšetřovatele a pak mu o tom poslal pohlednici.

Vycházka začíná ve Střešovicích u Vojenské Nemocnice a končí v Dejvicích. Provede vás po místech spjatých s odbojovými životy tří králů, i na místa poslední přestřelky škpt. Morávka a zatčení Josefa Mašína.

Průvodce je velmi erudovaný a pravděpodobně v problematice zapojen i akademicky, a uvádí na pravou míru některé již hluboce zakořeněné mýty, např. sebevražda Václava Morávka v bezvýchodné situaci. Přesto je výklad velmi zajímavý a poutavě, neakademicky podaný.

Rozhodně tuhle vycházku všem moc doporučuji, i přes délku skoro tří hodin jsem hltal každé slovo a to venku v lednu bylo blízko mínus deseti stupňům! Na konci jsem byl upřímně dojat, ze jsme měli takové hrdiny, kteří byli ochotni za vlast obětovat úplně vše.

My jsme vyrazili stylově letos o večeru Tříkrálovém, ale další termín vycházky je už 22. února, tak se můžete přihlásit i vy.

Comments

comments