Tip na výlet: Slavkovský les

První červnový víkend jsme se s mamkou vypravily do Slavkovského lesa. Počasí nám přálo, bylo až tropické teplo. Rozhledny nabízely parádní daleké výhledy a o historické památky tu také není nouze.

Ubytovaly jsme se v příjemném penzionku Nový svět ve městě Krásno. Provozuje ho milý mladý pár a mají i krásnou rozlehlou členitou zahradu, kde se dá posedět či něco ogrilovat.

Útulná zahrada penzionu

Kousek od Krásna, v menší kotlině, najdete Bečov nad Teplou, malebné upravené městečko s hezkým náměstím a zámkem. A právě na tomto zámku se ukrývá jeden z největších skvostů českých památek, druhý nejcennější po korunovačních klenotách. Relikviář svatého Maura. Hodinová prohlídka vás provede poutavým příběhem a až detektivní zápletkou, kterou si tato památka prošla, a na závěr budete mít dost času obdivovat i samotný relikviář, mistrně zrestaurovaný.

Zámek Bečov nad Teplou
Původní dubové jádro relikviáře z 13. st. Samotný relikviář se fotit nesmí.

Vydaly jsme se i na rozhlednu Krudum, na druhém nejvyšším kopci Slavkovského lesa. Jedná se o ocelovou konstrukci se 152 schody a širokým výhledem. Dříve tu stávala rozhledna kamenná, ze které ale zbyly již jen ruiny. Z rozhledny jsou vidět Karlovy Vary, Sokolov a i vzdálenější hory. Zpátky jsme to vzaly po špatně značené žluté, která nás dovedla k moc hezkým zbytkům kostela sv. Mikuláše. V blízkém Horním Slavkově se pak dá dobře a bohatě najíst v restauraci Rebel.

Rozhledna Krudum
Zbytky kostela sv. Mikuláše

Přímo nad Krásnem se pak tyčí opravdu krásná kamenná rozhledna Krásenský vrch z počátku 20. století a s originálním venkovním schodištěm. Na vyhlídkové plošině jsou pak mramorové malované destičky, popisující co člověk vidí.

Kamenná rozhledna
Mramorová destička
V dálce je vidět i Klínovec

Cestou zpět do Prahy jsme se zastavily na hezky opraveném zámku Manětín s pěkným, i když malým parkem. O kousek dál je pak zámek Chyše, na kterém pobýval v panské službě v roce 1917 Karel Čapek. Vedle zámku se nachází zámecký pivovar s výtečnou kuchyní a milou rychlou obsluhou.

Barokní zámek Manětín
Zámek Chyše, ve stylu anglické gotiky

Comments

comments