Střešovičky a Střešovice trochu jinak

Piskovcve skaly v pozadi pozemku.
Pískovcové skály v pozadí pozemků

Praha jak ji pravděpodobně neznáte

Minulé nedělní odpoledne, ač bylo pro nás bohužel skoro ránem, jsme se zúčastnili naší druhé komentované procházky s Prahou Neznámou do starých Střešovic a Střešoviček. Opět to byl super zážitek, umocněný i tím, že tuto procházku provádí sám zakladatel projektu Praha Neznámá.

Ač oba žijeme v Praze celý život, neměli jsme ani ponětí o bývalé řemeslnické kolonii, tak blízko rušné Bělehradské ulici s tramvajemi a Vojenské Nemocnici, přesto tak diametrálně odlišné od blízkých vilových čtvrtí Hanspaulka a Ořechovka.

Ave!
Ave!

Toto místo si zachovalo ještě trochu kouzla malé vesničky, sevřené komunity, a ač velká část původních budov byla mezi lety 1986 a 2004 zbourána, tak i dnes je patrný určitý starosvětský šarm. Celkové destrukci zabránila jen sametová revoluce v roce 1989. Celá unikátní oblast byla v roce 2004 prohlášena za městkou památkovou zónu. I přesto v místech vzniklých proluk vzniklo několik staveb nerespektující svými objemy a částečně i stylem původní architekturu místa, ale dle mého názoru to je ještě velmi dobré, v porovnání se zástavbou jinde v Praze.

Na Kocourkach.
Na Kocourkách

Velkou zajímavostí jsou zadní části úzkých parcel přiléhajících k pískovcové skále. Ta byla využita i na vytesání užitkových místností, chlévů, skladů a také bydlení nezaměstnaných za první republiky. Dále procházka vede k významné Müllerově vile od světoznámého architekta Adolfa Loose a nahoru na jižní svahy kopce do Střešovic s kultovní uličkou Na Kocourkách. Tento skrytý poklad připomíná Zlatou Uličku na Pražském Hradě, ovšem bez všech negativních jevů – vstupného, turistů a pochybných obchodů se suvenýry.

 

Zaslouzena odmena na zahradce.
Zasloužená odměna na zahrádce

Po jistě náročné procházce se doporučujeme zastavit na sklenku balkánského vína a na nějakou výbornou srbskou specialitu na zub na zahrádku restaurace U Staré Cesty, která oplývá šarmem nějaké zapadlé francouzské vesnice.

Tak se třeba spolu uvidíme na nějaké další procházce! My se chystáme v neděli 26.6 na procházku po chudinské kolonii Na Slatinách. Pokud má někdo o tuto, nebo i jinou procházku zájem, doporučuji rezervovat včas, jelikož zájem bývá velký.

Nakonec, obrázky řeknou více než přehnaně slov, tak přikládám galerii.

Comments

comments